Het geld dat ze in Ghana gebruiken noemen ze “cedi”. Een andere valuata dan je eigen gebruiken, kan een beetje verwarrend zijn, daarom help ik je in dit artikel op weg.
Cedis en pesewas
De valuate in Ghana is “cedi”, en 1 cedi is 100 pesewas. De bankbiljetten zijn 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cedi (ghs), en munten van 1, 5, 10, 20 en 50 pesewas (gp) en 1 cedi. Op dit moment is 1 cedi 0,17 eurocent. Gebruik een wisselkoers om dit bij te houden. Ook worden er nieuwe bankbiljetten en een 2 cedi munt geïntroduceerd.
Je zult snel merken dat het betalen met een biljet van 50 cedi (helemaal buiten de grote steden) moeilijk gaat zijn. De meeste verkopers hebben geen wisselgeld voor zo’n bedrag. Probeer kleine bedragen dus altijd gepast te betalen, en breek je grote biljetten in winkels en hotels. Vooral tijdens het reizen is het handig als je het vervoer gepast kunt betalen, en hou ook altijd wat kleingeld apart zodat je snel iets te drinken kunt kopen vanuit de auto.
De meeste banken geven 50 cedi biljetten, dus dit zal altijd een probleem blijven.
Wisselkantoren en banken
Of je je eigen valuata meeneemt of steeds cash gaat pinnen, ligt aan de toeslag van je eigen bank en de bank in Ghana. Als je je eigen cash meeneemt, zorg er dan voor dat je bij een officieel wisselkantoor je geld wisselt. Bijvoorbeeld op het kantoor op het vliegveld (aan je rechthand als je naar buiten loopt).
Op de meeste plekken in Ghana kun je banken vinden, maar houd er wel rekening mee dat soms je bankpas niet geaccepteerd wordt of de automaat kapot is. Voordat je ergens naar toe reist, is het verstandig om via Google Maps te kijken of er een bank in de buurt is.
Een credit card is niet noodzakelijk in Ghana, maar het is soms wel makkelijk om mee te betalen in een winkel of hotel. Voor sommige hotels moet je ook een boeking maken met je credit card. Als je alleen een debit card (maestro) hebt, kun je pinnen bij de volgende banken:
- Barclays
- Ghana Commercial Bank
- Stanbic Bank
- Societe Generale Bank
Mobile Money (MTN)
MoMo is een soort bank systeem. Je hebt een MTN sim kaart nodig (MTN is een telefoonprovider), en je moet naar een MTN kantoor om je account te activeren. Daarna kun je geld op je account zetten als een soort bankrekening. Je kunt ook geld ontvangen en versturen. Dit gaat via je MTN telefoonnummer.
Dit is een handige oplossing voor als je niet in de buurt van een bank woont, en je geld niet cash bij je wilt hebben.
Je kunt MoMo soms ook gebruiken als betalingsmethode in restaurants, hotels en het kopen van evenement tickets.
Note: Je kunt een MoMo account alleen openen met een resident permit.
Neem contact met me op als je meer vragen hebt over het geld in Ghana. Als je een reis boekt met één van mijn Ghanese reisgidsen, hoef je je over het geld niet zo druk te maken. De gids betaalt de meeste uitgaven vooraf. Je betaalt alleen uitgaven als maaltijden, drinken en souvenirs contant.
Ben je je reis naar Ghana aan het plannen en kom je er niet uit? Neem contact met me op en ik schrijf samen met jou jouw ideale reisschema.