Eten is erg belangrijk in Ghana. Samen eten aan de tafel is niet zo gebruikelijk, maar letterlijk eten is wel belangrijk. Porties zijn vaak erg groot, het eten valt zwaar (om meer energie te geven, maar of dat helpt?) en als je ergens op bezoek bent verlaat je waarschijnlijk het huis niet met een lege maag.
De Ghanese keuken is niet heel gevarieerd, maar de maaltijden zijn erg simpel dus je kunt naar eigen smaak bijvoorbeeld groente toevoegen. Hou er ook rekening mee dat gerecht erg pittig zijn. Helemaal aan het begin van je reis door Ghana moet je lichaam hier even aan wennen. Als je niet echt van pittig eten houdt, vertel de kok dan dat je helemaal geen peper wilt. “Een beetje peper” bestaat in Ghana niet.
Jollof rijst
Jollof rijst is een gerecht bekend in heel West Afrika. De rijst wordt gekookt in tomatensaus/soep waarbij groente worden toegevoegd. Daarnaast wordt het ook vaak met kip geserveerd, maar je kunt dit ook makkelijk als een vegetarisch gerecht eten.
Er is een lange discussie over waar de beste jollof vandaan komt: Ghana of Nigeria. Wij weten het antwoord wel, maar veel belangijker weten we ook dat je jollof het best bij iemand thuis kan eten in plaats van in een restaurant of “van de straat”.
Waakye
Nog een rijstgerecht, rijst met bonen en spaghetti. Je leest het goed: spaghetti, maar verrassend genoeg past dat er erg goed bij. Je kunt waakye vaak kopen in chop bars (small restaurants) op straat, en het is erg lekker. Je kunt het met of zonder vlees (of ei) bestellen.
Grappig feitje: de verpakking voor afhaal waakye is erg duurzaam. De verpakking is namelijk een plantain (bakbanaan) blad. Jammer genoeg is dit niet altijd zo, dus probeer op zoek te gaan naar deze verpakking.
Fufu
Dit gerecht is meteen iets heel anders. Iets wat je waarschijnlijk niet met iets anders kunt vergelijken. Dit is geen rijstgerecht, maar gestampte cassave met plantain. Na het stampen van de ingrediënten vormen deze een plakkerige bal, en die eet je in een soep. De soep is meestal light soup of palmnoten soep. Fufu is meestal niet vegetarisch, tenzij je naar een vegetarisch restaurant gaat. De bouillion is gemaakt van kip of geit.
We moeten het ook nog even hebben over dit: het eten van fufu. Je hand is je lepel, zo zorg ervoor dat je je rechterhand goed wast voor je begint met eten. De rechterhand omdat je deze gebruikt voor eten, zwaaien, iets geven en iets aanpakken. De linkerhand gebruik je voor een toiletbezoek.
Tijdens onze food tours ga je op z’n minst één keer fufu bereiden, en dan leren we je ook hoe je het moet eten.
Wil je het liever thuis proberen? Bekijk deze Ghanese kookboeken eens.